Borbély Családi Pincészet

Tomaj (Rózsakő-Olasz rizling-Kéknyelű) 2020

Évjárat

2020

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Rózsakő, Kéknyelű, Olaszrizling

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Badacsony

Alkoholtartalom

12,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

11 C

„A Fiatalos Badacsony” Borvidékünk három jellemző fajtájának házasításával született. Gyümölcsös karakterét kiemeli az élénk savtartalom és az elegáns mineralitás. A Rózsakő lendületességét, a Kéknyelű ásványosságát és az Olasz rizling könnyed finomságát a tartályos érlelés frissessége teszi igazi egyéniséggé! Fogyasztását 10-12 °C-ra hűtve ajánljuk. Kiváló kísérője beszélgetéseknek, könnyed hal ételeknek.

  • Friss
  • Ásványos

2 600 Ft

Egységár: 3 467 Ft/L

Készleten
Szállítási idő:
2-3 munkanap

Ingyenes szállítás 12 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Friss
  • Ásványos

„A Fiatalos Badacsony” Borvidékünk három jellemző fajtájának házasításával született. Gyümölcsös karakterét kiemeli az élénk savtartalom és az elegáns mineralitás. A Rózsakő lendületességét, a Kéknyelű ásványosságát és az Olasz rizling könnyed finomságát a tartályos érlelés frissessége teszi igazi egyéniséggé! Fogyasztását 10-12 °C-ra hűtve ajánljuk. Kiváló kísérője beszélgetéseknek, könnyed hal ételeknek.

Az évjáratról

Egyelőre nehezen megítélhető évjárat, ahol korán sikerült szüretelni, és a nagyobb nyári esőzések nem károsították a termést, még akár kiváló borok is születhetnek. Általánosságban véve viszont a csapadékos ősz nem könnyítette meg az optimális szüretet.

Rózsakő

Kéknyelű és budai zöld fajták keresztezésével állította elő Király Ferenc 1957-ben. Nevét a Kisfaludy-ház felett található bazalttömb adja, ahol a hagyomány szerint gyakran üldögélt Szegedy Róza. Bora jól érlelhető, testes, a kéknyelűhöz hasonlóan kemény savkarakterű, de annál aromatikusabb. Alapvetően a badacsonyi és a balaton-felvidéki borvidéken termesztik, de került belőle már a Mátrába és a Kunságba is, területe ma összesen 17 ha.

Kéknyelű

Hungarikum fajta, a Magyarországon, leginkább badacsonyi, illetve észak-balatoni területeken termő nem egészen 50 hektár létezik belőle a világon összesen. Nevét a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta; bora jellemzően diszkrét illatú, száraz, testes, de lendületes. Mivel nővirágú, porzószőlő telepítését igényli (elsősorban budai zöld, rózsakő, esetleg mézes fehér.

Olaszrizling

Nem kimondottan aromatikus fajta, közepes testtel és savtartalommal. Akik szagoltak már rezedát, azok szerint rezeda illatú, és gyakori a kesernyés, mandulára emlékeztető utóíz. A nevén kívül semmi köze a rajnai rizlinghez, nem rokonok, és nem is hasonlítanak. Jelenleg graševina néven Horvátország fő fajtája kb. 8500 hektárral. Ausztriában is elterjedt, magyarországi termőterülete pedig 3800 ha.