Borbély Családi Pincészet
Tomaj (Rózsakő-Olasz rizling-Kéknyelű) 2023
2023
Fehér
Bor
Rózsakő, Kéknyelű, Olaszrizling
Száraz
Magyarország
Badacsony
12,5 % Vol.
0,75 L
11,00 C
„A Fiatalos Badacsony” Borvidékünk három jellemző fajtájának házasításával született. Gyümölcsös karakterét kiemeli az élénk savtartalom és az elegáns mineralitás. A Rózsakő lendületességét, a Kéknyelű ásványosságát és az Olasz rizling könnyed finomságát a tartályos érlelés frissessége teszi igazi egyéniséggé! Fogyasztását 10-12 °C-ra hűtve ajánljuk. Kiváló kísérője beszélgetéseknek, könnyed hal ételeknek.
4 000 Ft
Egységár: 5 333 Ft/L
KészletenBelföldön Ingyenes szállítás 40 000 Ft felett
Ingyenes szállítás 70 000 Ft felett külföldön
Biztonságos fizetés
„A Fiatalos Badacsony” Borvidékünk három jellemző fajtájának házasításával született. Gyümölcsös karakterét kiemeli az élénk savtartalom és az elegáns mineralitás. A Rózsakő lendületességét, a Kéknyelű ásványosságát és az Olasz rizling könnyed finomságát a tartályos érlelés frissessége teszi igazi egyéniséggé! Fogyasztását 10-12 °C-ra hűtve ajánljuk. Kiváló kísérője beszélgetéseknek, könnyed hal ételeknek.
Rózsakő
Kéknyelű és budai zöld fajták keresztezésével állította elő Király Ferenc 1957-ben. Nevét a Kisfaludy-ház felett található bazalttömb adja, ahol a hagyomány szerint gyakran üldögélt Szegedy Róza. Bora jól érlelhető, testes, a kéknyelűhöz hasonlóan kemény savkarakterű, de annál aromatikusabb. Alapvetően a badacsonyi és a balaton-felvidéki borvidéken termesztik, de került belőle már a Mátrába és a Kunságba is, területe ma összesen 17 ha.
Kéknyelű
Hungarikum fajta, a Magyarországon, leginkább badacsonyi, illetve észak-balatoni területeken termő nem egészen 50 hektár létezik belőle a világon összesen. Nevét a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta; bora jellemzően diszkrét illatú, száraz, testes, de lendületes. Mivel nővirágú, porzószőlő telepítését igényli (elsősorban budai zöld, rózsakő, esetleg mézes fehér.
Olaszrizling
Nem kimondottan aromatikus fajta, közepes testtel és savtartalommal. Akik szagoltak már rezedát, azok szerint rezeda illatú, és gyakori a kesernyés, mandulára emlékeztető utóíz. A nevén kívül semmi köze a rajnai rizlinghez, nem rokonok, és nem is hasonlítanak. Jelenleg graševina néven Horvátország fő fajtája kb. 8500 hektárral. Ausztriában is elterjedt, magyarországi termőterülete pedig 3800 ha.