Borbély Családi Pincészet

Badacsonyi Zeus késői szüret 2021

Évjárat

2021

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Zeus

Szárazság

Édes

Ország

Magyarország

Borvidék

Badacsony

Alkoholtartalom

12 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

13,00 C

Maradék cukor

69 g/L

A Zeusz az Ezerjó és Bouvier fajták keresztezéséből származó badacsonyi szőlőfajta. Őseinek köszönhetően jól cukrosodó és túlérés során sem lágyul le, így a november végén, töppedt szőlőszemekből szüretelt tételben a 69 g/l maradék cukor és a határozott savtartalom szép egyensúlyt alkot. Fogyasztását 10-13 °C-ra hűtve ajánljuk.

  • Borkülönlegesség

7 500 Ft

Egységár: 10 000 Ft/L

Készleten
Szállítási idő:
2-3 munkanap

Belföldön Ingyenes szállítás 40 000 Ft felett

Ingyenes szállítás 70 000 Ft felett külföldön

Biztonságos fizetés

  • Borkülönlegesség

A Zeusz az Ezerjó és Bouvier fajták keresztezéséből származó badacsonyi szőlőfajta. Őseinek köszönhetően jól cukrosodó és túlérés során sem lágyul le, így a november végén, töppedt szőlőszemekből szüretelt tételben a 69 g/l maradék cukor és a határozott savtartalom szép egyensúlyt alkot. Fogyasztását 10-13 °C-ra hűtve ajánljuk.

Az évjáratról

A 2021-es év borászati szempontból igazi kihívásokkal teli időszaknak bizonyult. A pincészetek számára ez az év rendkívülien változó időjárási körülményekkel kezdődött, amelyek jelentős befolyással voltak a szőlőtermesztésre. A csapadék mennyisége elmaradt az átlagostól, különösen a kritikus virágzási időszakban. A napsütéses órák számának növekedése kedvezőbb körülményeket teremtett a szőlők éréséhez, amely lehetővé tette, hogy a borászatok kiváló minőségű borokat produkáljanak. Összeségében a 2021-es évjárat egy átlagon felülinek bizonyult.

Zeus

Akárcsak testvérei, a zenit vagy a zengő, ez is magyar keresztezés (ezerjó × bouvier; Király Ferenc, Pécs, 1951). Badacsonyi (és somlói) ültetvényei említésre méltók, de országos összterülete sem haladja meg a 30 hektárt. Jellemzően szép savú, késői szüretelésű édes/félédes borai ismertek, ugyanakkor egyre többször készül száraz iskolázásban is.